top of page

Na op zevenjarige leeftijd een snuffelcurcus muziekinstrumenten te hebben gevolgd, wil Lucas Vermeer gaan drummen. Dit mag helaas niet: het huis is te gehorig. Toch is Lucas niet teleurgesteld. Op de middelbare school begint hij een muzikale reis met onder andere piano- en zanglessen en muziek als eindexamenvak. In VWO-3 speelt hij een van de hoofdrollen in een moderne uitvoering van een opera van Mozart. Een orkest, een band, en een koor... Zoveel mensen die samen muziek maken, dat smaakt naar meer! Hij doet daarom in 2014 mee met de Youth Jazz Talent Award van het Breda Jazz Festival. Met zijn band Young Spirits wint Lucas en dit fungeert als springplank naar het Bredase muzieknetwerk; als pianodocent, dirigent en muzikant timmert Lucas verder aan de weg. 

In 2016 verhuist Lucas naar Rotterdam om daar aan de Erasmus Universiteit en aan Codarts te studeren. Zijn studies 'Liberal Arts & Sciences' en 'Popmuziek' zorgen voor crossovers tussen de academische en de creatieve wereld. Hij start 'The Erasmus Music Collective', 'The Library Sessions' en 'SingEURSong', initiatieven die muziek op de Erasmus Universiteit brengen. Daarnaast staat hij ongeveer twee à drie keer per week hij op de bühne, arrangeert voor koren of backing vocals en dirigeert grote groepen zangers. Voor het RTL4-programma All Together Now jureert hij. Met zijn twee opleidingen daarbij zit zijn agenda vol.

Hij ontsnapt deze drukte wanneer hij zomer 2019 naar Engeland verhuist. Dit avontuur (een songwriting studie-uitwisseling) geeft hem de mogelijkheid te reflecteren; wat wil Lucas eigenlijk zelf maken? Liedjes stromen als vanzelf uit zijn pen, met als doel een Nederlandstalig album te schrijven over liefde en seks, dat een schop moet geven tegen de heteronormativiteit. De artiest LUCAS is geboren.

Helaas komt aan zijn uitwisseling abrupt een einde wanneer in maart 2020 de coronapandemie uitbreekt. Hij boekt halsoverkop de eerst mogelijke vlucht naar Nederland en trekt noodgedwongen in bij zijn ouders. De geplande albumopnames worden omgegooid: acht muzikanten sturen hun thuisopnames naar elkaar, totdat de ingespeelde partijen precies kloppen. Koortjes worden provisorisch tussen matrassen op zolder opgenomen, gitaarpartijen worden rondgemaild vanuit Rotterdam en Utrecht en producer Mischa Dirksen mixt dit in zijn studio. De eerste EP is af, het begin van een trilogie die samen het album Lichaam zullen vormen. 

In 2020 komt de debuut-EP Esthetiek uit en wordt vervolgens goed ontvangen; zijn singles De Tekening en Psychobeeld komen in prominente Spotifyplaylists als Je Moerstaal en Release Friday NL. Hij bereikt de finale van De Grote Prijs van Rotterdam, LUCAS speelt bij 3FM en geeft verschillende optredens en live shows met een frisse, veelzijdige band. 

Tijdens de lockdowns blijft LUCAS zich ontwikkelen. Zijn tweede EP, Ambivalent genaamd, komt in 2021 uit en heeft een wat ruwere sound. Met deze EP wint hij de Grote Prijs van Rotterdam, speelt door heel het land met de Popronde, wordt door de Popunie uitgeroepen tot de Belofte van Rotterdam en door Vers Beton als een van de zes Rotterdammers om in de gaten te houden. Tevens rondt hij dat jaar zijn conservatorium met een 10 af door een concert te organiseren met poporkest in Annabel. Zijn nummers werden door strijkers, blazers, backing vocals en band uitgevoerd, gecombineerd met de Mimu.glove, een digitale handschoen die je kan programmeren handbewegingen om te zetten in geluid. De opname die hiervan gemaakt is, is vervolgens te zien in bioscoop Cinerama en te vinden op alle muziekstreamingdiensten.

Momenteel is LUCAS te vinden in onder andere voorprogramma's van Meau, Roosbeef en Sandra van Nieuwland. Zijn derde EP (Bipolair) is een dansbaar, elektronisch geheel met strijkers, blazers en andere vocalisten. Deze kwam in mei uit en hiermee heeft LUCAS Theaterfestival De Parade op stelten gezet. Momenteel werkt hij door middel van veel samenwerkingen aan een nieuw project, waar we de komende tijd de eerste singles van kunnen verwachten. Denk aan een mix tussen Spinvis, Prince & MEROL, een hoop queerness en muzikale liefde.

bottom of page